A new year means more opportunties to cook and eattja, een nieuw jaar is begonnen en zoals iedereen maak ik ook weer voornemens voor het nieuwe jaar maar het is niet om minder te eten maar om meer nieuwe gerechten te leren maken en meer kennis op te doen over koken. En dat eten neem ik wel op de koop toe 🙂
Ik wou nog wat foto’s zetten van wat ik precies heb gegeten op kerst maar ik was doodmoe.Normaliter kookt mijn moeder altijd maar die heeft wel eens buien dat ze niks wil maken dus ik nam haar taak maar over en geloof me, het is geen lichte taak. de reden daarvoor is dat ik kom uit een familie van 7, ja goed gehoord 7. En 4 van de 5 kinderen hebben dus een vriendje of vriendinnetje dus ga maar na, das dus koken voor 11. Ik ben dus gewend voor mezelf te koken en voor 11 mensen is net effe wat anders. Maar goed, nu naar de gerechten waar ik wel een foto’s van heb; maizena koekjes en kwie-kwie. Voor de niet-surinamers, maizena koekjes zijn dus gemaakt van hoofdzakelijk maizena en zo lekker maar ze maken je wel dorstig. Maizena koekjes zijn altijd lekker maar de ene persoon houd ervan als ze wat krokanter zijn en voor de ander moet het koekje toch wat zachter zijn. Voor mij maakt het niet zoveel uit maar bijvoorbeeld mijn moeder houdt van een krokant koekje. Dit koekje kan je overal in suriname vinden; bij de chinees om de hoek, de markt, supermarkts, ik zou bijna zeggen dat het ons nationale koekje is.
Verder, kwie-kwie’s zijn zoetwatervissen die onder andere in suriname voorkomen. Die koop je hier dan ingevroren bij de toko. By the way, zowel de koekjes als de vis zijn gemaakt door mijn moeder. Als ze dan zegt dat ze bepaalde lekkere dingen gekookt heeft snap ik dus niet dat ik het huis uit ben gegaan, zit ik hier in Rotterdam dus te watertanden. Maar goed, ik dwaal af. De kwie-kwie’s worden gekookt in een masala saus met veel peper, heerlijk. De vissen zien er een beetje eng uit aangezien ze harde dikke grijze schubben en en snorharen maar heerlijk zijn ze. De vis wordt gekookt met de schubben en als ze klaar zijn worden de schubben weggehaald en komt het gelige vlees tevoorschijn. Die eet je dan met een handjevol witte rijst, HEAVEN!!!!
Ma, als je dit leest kan je een beetje voor me bewaren???

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s